Tapio Karjalainen – kuka olet?

Olen 59-vuotias vihtiläinen yrittäjä, jonka lapsuudenkoti oli Karkkilassa. Olen tehdastyössä työuransa tehneen yksinhuoltajan ja sittemmin uusiin naimisiin menneen äidin lapsi. Äidin osa oli taloudellisesti haastava, mutta minua kannustettiin aina opiskelemaan – valmistuin sittemmin tiedonvälityksen ja kansainvälisen talouden diplomi-insinööriksi.

Perheeseeni kuuluvat Tiina vaimo, kaksi aikuista lasta sekä kultainennoutaja Sakke

Millainen on työtaustasi?

Työskentelin ensimmäiset työvuoteni HPY:n osastopäällikkönä vuosina 1985-1992. Sieltä siirryin Nokia Networksiin, jossa toimin usean eri yksikön johtajana ja lopulta Nokia Networksin johtoryhmässä. Johtamassani Product Operations -yksikössä työskenteli maailmanlaajuisesti yli 8000 henkilöä. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä työskentelin Elisan johtoryhmässä useissa tehtävissä ja toimin mm. Radiolinjan toimitusjohtajana.

Millainen olet omasta mielestäsi?

Tiimihenkinen muutosjohtaja. Halusin, että muutokset tehdään aina hallitusti koko henkilökunnan voimalla ja niin, että koko henkilökunta tietää mitä muutamme ja miksi. Useimmissa johtoryhmissäni olikin mukana myös työntekijöiden edustaja.

Miten muut sinua kuvailevat?

Minua on kuvailtu helposti lähestyttäväksi, asioihin paneutuvaksi ja innostavaksi johtajaksi. Pitävät toiminnan miehenä, mutta en syöksy koskaan toteutukseen ennen kuin faktoista on selkeä kuva – sen jälkeen tekeminen onkin sitäkin määrätietoisempaa. 

Kerro jokin esimerkki tiukasta tilanteesta.

Nokia-aikoina Haukiputaan tehtaallamme paloi yön aikana yli 10 000 neliömetriä. 800 ihmistä katseli työpaikkansa katoamista tuhkana tuuleen. Siitäkin selvittiin ja tuhoutuneet tilat kunnostettiin pikavauhdilla Sitä voisi pitää johtamistaidon tulikokeena – kirjaimellisesti.

Mitä tietoliikenteen jälkeen ?

Jo 40 vuotiaana päätin, että alan noin viisikymppisenä tehdä aivan jotain muuta kuin johtamistehtäviä tietoliikenteen parissa. Päädyin perustamaan valokuvausliikkeen, joka yhdisti yrittäjyyden ja nuoruuteni valokuvausintohimon. Minulla on tuore kokemus siitä, millaista on perustaa yritys ja toimia yrittäjänä Suomessa. Lisäoppia valokuvaukseen hain Hyvinkään taidekolusta.

Entä Tapio Karjalainen työn ulkopuolella?

Olen harrastanut luontokuvausta, ja teoksiani on ollut esillä lähes sadassa näyttelyssä 35 eri maassa. Vuosien mittaan kansainvälisiä valokuvauspalkintoja on kertynyt kymmeniä. Arvokkaimpana pidän luontokuvasarjan voittoa maailman suurimmassa vuosittaisessa valokuvanäyttelyssä. Jäin muuten ensimmäisen lapsemme synnyttyä neljäksi kuukaudeksi kotiin koti-isäksi hoitamaan vauvaa, mikä oli 80-luvun puolivälissä hyvin epätavallista.

Mitä haluat tuoda politiikkaan?

Talouden hoito yhteispelihenkisesti. Perustana työvuosien varrella hankitut neuvottelutaidot ja kyky myös toteuttaa tehdyt päätökset – se mikä luvataan, myös pidetään. 

Onko sinulla aikaisempaa poliittista kokemusta?

Olen työskennellyt Vihdin kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa sekä lasten ja nuorten lautakunnassa. Hyödyllistä poliittista kokemusta ovat tuoneet myös HUS Lohjan sairaanhoitoalueen puheenjohtajuus ja Kokoomuksen Uudenmaan piirin taloudenjohtajan tehtävät sekä piirihallituksen jäsenyys.

Kerro esimerkki huolistasi.

”Olen jo yli kymmenen vuotta seurannut tapahtumia Huippuvuorilla, jossa olen valokuvannut herkkää napaluontoa ja sen muutoksia. Olen kamerani takaa pyrkinyt välittämään muille kuvaa siitä, mitä ilmastolle tapahtuu - ja mitä ei saisi tapahtua. Isot talkoot on edessä niin suomalaisilla kuin muillakin mailla.

Miksi suostuit ehdokkuuteen juuri nyt?

"Nyt jos koskaan. Juuri nyt minulla on riittävän monipuolinen kokemus, paljon energiaa sekä mahdollisuus panostaa aikani vaativaan kansanedustajan tehtävään."